29.01.2018

Voimatel apuna korjaamassa tykkylumivaurioita

Tykkylumi ja suuret säänvaihtelut ovat aiheuttaneet sähköverkon vikoja laajoilla alueilla Itä-Suomessa ja Kainuun alueella useaan otteeseen vuoden vaihteen jälkeen. Voimatel on ollut auttamassa suurhäiriöselvityksissä ja tykkylumen aiheuttamien sähkönjakeluongelmien selvityksessä mm. PKS Sähkönsiirto Oy:n, Savon Voima Verkko Oy:n ja Loiste Sähköverkko Oy:n alueilla. Sähköverkon vikojen määrä on ollut suuri, joten apu alueilla on ollut tarpeen.

Tilanne on ollut erityisen haasteellinen Kainuussa Loiste Sähköverkon alueella. Verkkoa on laitettu kuntoon yhteistyössä muiden urakoitsijoiden kanssa.

- Kun Loisteen pyyntö lähteä auttamaan tuli, kartoimme välittömästi asentajaresurssimme ja olimme paikan päällä auttamassa jo heti seuraavana päivänä. Yhteistyö alueella toimi hyvin suuresta henkilömäärästä huolimatta. Olemme valmiita auttamaan kykyjemme mukaan huomioiden sopimusvelvoitteemme paikallisia verkkoyhtiöitä kohtaan, kertoo Voimatelin Itä-Suomen sähköverkkojen aluepäällikkö Mikko Heinonen.

Viimeisin suurhäiriö oli viime viikolla. Koko verkkoalueella on sähkökatkosten riskiä pienennetty ennakkoon kaatamalla linjaan kallellaan olevia puita ja kopistelemalla lumikuormia langoista. Pahin vaara on nyt ohitse lämpimän ilman pudotettua tykkylumet puiden oksilta varsinkin eteläisillä alueilla. Pohjoisempana ja mäkipaikoilla lumenpudotusta vielä riittää ja riski linjoille kaatuvista puista on vielä hiukan suurempi.

- Olimme Loisteen apuna häiriönselvityksessä sekä viankorjauksessa 9 työryhmän voimalla. Ensisijaisesti lähdettiin liikenteeseen ilmajohtoverkon ammattilaisten kanssa, joille viankorjaus on tuttua. Erottelimme ja korjasimme vikoja, poistimme vaarallisia reunapuita sekä pudotimme lumikuormia linjoilta. Lumen paino johtimissa ja linjaan kaatuneet puut olivat katkoneet johtimia, rikkoneet orsia ja pylväsrakenteita. Korjasimme ja vaihdoimme rikkoontuneiden rakenteiden tilalle uusia, mainitsee projektipäällikkö Antti Tikkanen Voimatelilta.

Tykkylumen aiheuttamien sähkövikojen korjauksessa työskennellään haastavissa olosuhteissa. Kun yhdistetään kaatuilevat puut, lumi ja sähkö, niin tilanne on haasteellinen sekä työntekijöille että kalustolle.

- Riskiä pienennetään huolehtimalla työturvallisuusasioista erityisen huolellisesti. Vaaranpaikoista tietoa jaetaan nopeasti koko porukalle. Tässä hyväksi havaittu keino oli luoda Whatsapp-ryhmä, jossa jokainen pystyi jakamaan havaitsemansa viankorjaukseen liittyvät huomiot ja vaaranpaikat kuvien kera. Myös alkuperehdytys alueella suoritettavaan työhön, käytäntöihin ja turvallisuuskysymyksiin hoidettiin mallikkaasti verkkoyhtiön edustajan toimesta, kertoo paikalla työskennellyt Voimatelin jakeluverkkoasentaja Arto Paavilainen.

- Meillä mukana oli hyvä porukka ja tiimi toimi hyvin yhteen. Ei tästä mitään tulisi, jos toiseen ei näissä vaikeissa olosuhteissa voisi luottaa. Asenne on ollut kohdallaan ja ”kaveria ei jätetä” -periaatteella on menty, Paavilainen kehuu työtovereitaan.

 

Töitä tehtiin iltamyöhään asti haastavissa olosuhteissa.

 

 

« Takaisin
 
 
 

Palvelukeskus
0440 400 415

Valvomo

0440 400 401

Palvelukeskuksemme ja valvomomme toimivat palvelupyyntöjen vastaanottajana ja välittäjänä asennusryhmillemme.
Lue lisää »

 
 

Seuraa meitä:    

LinkedIn: Voimatel Oy   Twitter: Voimatel Oy