Aurinkosähkö – aurinkopaneeleilla uusiutuvaa päästötöntä energiaa

Aurinko on uusiutuva energialähde, joka ei maailmasta lopu kesken. Aurinkoa riittää Suomessakin runsaasti hyödynnettäväksi kiinteistöihin suunniteltujen aurinkosähköjärjestelmien avulla. Maailmanlaajuisesti aurinkosähkö on nopeimmin kasvava energiamuoto. Pohjoisilla alueilla se on hetkelliset vaihtelut huomioiden mitä parhain lisäenergian lähde.

Naantalin asuntomessualueelle yhteistyössä Naantalin Energian kanssa toteutettu innovatiivinen kuudesta katoksesta koostuva aurinkovoimala kaksipuoleisilla aurinkopaneeleilla on näyttävä erikoisratkaisu, jonka korkein teho on 106 kWp ja arvioitu vuosituotto 88 000 kWh. Alueella sijaitsevaan älymuuntamoon on asennettu 160 kWh:n akusto.

Asennamme aurinkosähköjärjestelmiä erilaisiin kohteisiin 

 • Yrityskiinteistöt mm. toimitilat, liikekiinteistöt, teollisuuskiinteistöt, maatilat, varastot, majoituskiinteistöt
 • Julkiset kiinteistöt mm. koulut ja päiväkodit
 • Yhteisöjen kiinteistöt mm. seurakuntien kiinteistöt
 • Asunto-osakeyhtiöt

Auringon tuottamalla energialla on suuri yhteiskunnallinen merkitys matkalla kohti energiaomavaraisuutta ja puhtaampaa tulevaisuutta. Mitä tehokkaammin aurinkosähköä saadaan aurinkopaneeleilla hyödynnettyä, sitä vähemmän riippuvaisia olemme ulkomailta tuodusta ympäristöä kuormittavasta fossiilisesta energiasta. Aurinkosähkö on iso osa tulevaisuuden hiilineutraalia maailmaa.

Kannattava, tehokkaasti tuottava aurinkosähköjärjestelmä kiinteistöösi

Lähde tuottamaan kanssamme puhdasta energiaa auringosta. Aurinkosähköjärjestelmän hankinta ja käyttöönotto on helppoa. Aurinkosähköjärjestelmämme on vaivaton, kohteeseen räätälöity kokonaispaketti, joka sisältää aurinkopaneelien lisäksi kaikki sähkön tuotantoon ja verkkoon liittämiseen liittyvät komponentit. Olemme toteuttaneet muun muassa yli 2 000 paneelin aurinkosähköjärjestelmiä, joten vankkaan kokemukseemme voit luottaa.

Aurinkopaneelit asennettuna katolle.

Aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti osaksi minkä tahansa kiinteistön energiaratkaisua. Hyvin suunniteltu ja toteutettu järjestelmä on kannattava investointi. Pitkäikäinen aurinkosähköjärjestelmä säästää ostosähköä, tuottaa ylijäämäsähkön myynnillä, nostaa kiinteistön arvoa ja pienentää sen hiilijalanjälkeä.

Meiltä saat tehokkaasti tuottavan aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -ratkaisuna toiveidesi ja tarpeidesi mukaan. Ammattilaisemme vastaavat suunnittelusta ja asennuksesta sekä siitä, että pääset nauttimaan pitkäjänteisesti aurinkosähköjärjestelmän parhaasta hyötysuhteesta. Aurinkosähköjärjestelmämme käyttäjille ekologisen aurinkosähkön hyödyntäminen on täysin automaattista, eikä erillisiä käyttötoimenpiteitä tarvita.

Aurinkopaneelit saadaan asennettua monin eri tavoin

 1. Harjakatolle, esimerkiksi pelti-, tiili- ja huopakatolle asennamme aurinkopaneelit katon suuntaisesti.
 2. Tasakatolla yleisin asennustapa ovat “kelluvat” telineet, joissa paneelit ovat 10–20 asteen kulmassa.
 3. Paneelit voidaan asentaa myös ulkoseinälle.
 4. Lisäksi teemme maa-asennuksia.

OTA YHTEYTTÄ

Suomessa riittää aurinkosähköä

Meillä riittää aurinkoa ja aurinkoisia tunteja hyödynnettäväksi. Etelä-Suomen vuotuinen kokonaissäteily on samaa tasoa kuin Pohjos-Saksassa, noin 900 kWh/m2, ja muuallakin maassa on tarpeeksi aurinkoa. Vuoden pimeimpiä viikkoja kompensoi pitkä valoisa kesä, jolloin aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri. Pohjoisen sijaintimme etuna on viileä ilmasto, mikä parantaa entisestään aurinkopaneelien vuosituotantoa.

Aurinkopaneelien tuotannon kannalta ei ole merkitystä, tuleeko säteily paneeleille suoraan vai hajasäteilynä. Hajasäteilyn osuus kokonaissäteilystä on Suomessa merkittävä. Etelä-Suomessa noin puolet vuoden säteilystä on hajasäteilyä. 

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä pilviselläkin säällä, sillä ne eivät vaadi suoraa auringonpaistetta. Esimerkiksi seinälle asennetut aurinkopaneelit toimivat hienosti talvisin, jolloin aurinko paistaa matalalta. Mahdollinen ympäristön lumi tehostaa auringon säteilyä aurinkopaneeleihin ja aurinkosähkön tuottoa.

Aurinkosähköä aurinkopaneeleilla.

Aurinkosähköjärjestelmän toimintaperiaate

Verkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän pääkomponentteja ovat aurinkopaneelit ja invertteri (vaihtosuuntaaja), joka on joko 1- tai 3-vaiheinen. Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä (tasavirtaa), jonka invertteri muuttaa vaihtosähköksi (vaihtovirraksi), joka vastaa kiinteistön sähköverkon ja jakeluverkon vaatimuksia. Aurinkopaneelit kytketään invertterin kautta sähkökeskukseen ja kiinteistön sähköverkkoon. 

Aurinkosähkö ohjautuu ensisijaisesti kiinteistön omaan kulutukseen. Jos tuotanto on hetkittäin suurempaa kuin kulutus, ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkon kautta sähkön vähittäismarkkinoille, jota varten tehdään ylijäämäsähkön myyntisopimus sähkön myyjän kanssa.

Sähkön ohjaaminen jakeluverkkoon on yleensä vähemmän kannattavaa kuin sen käyttö omassa kiinteistössä. Siksi aurinkosähkön hyödyntäminen omaan käyttöön kannattaa maksimoida.

Aurinkosähköjärjestelmän pääkomponentit

 1. Aurinkopaneelit
 2. Invertteri (vaihtosuuntaaja) muuttaa paneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi. 
 3. Turvakytkin (tasa- ja vaihtovirran piireissä)

Suunnittelemme aurinkosähköjärjestelmäsi ammattitaidolla ja kokemuksella

Kokeneet ammattilaisemme vastaavat aurinkosähköjärjestelmästäsi sen suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon. Lähtökohtana ovat kartoituksesta alkaen asiakkaan tarpeet ja se, että järjestelmä sovitetaan huolella asiakkaan energiankäytön profiiliin. Näin aurinkosähköjärjestelmän hankinta on kustannuksiltaan järkevä, olipa hankintamallina kertainvestointi, leasing tai PPA-malli.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu järjestelmä on kannattava ja pitkäikäinen investointi, joka tuottaa kiinteistössä tehokkaasti päästötöntä energiaa. 

Meillä on pitkä kokemus aurinkosähköjärjestelmistä, ja ammattilaisemme ovat toteuttaneet asiakkaillemme satoja eri kokoisia järjestelmiä. Aurinkosähköjärjestelmiemme asennustöitä johtaa kokenut asiantutija, jolle on myönnetty Motivan koordinoiman uusiutuvan energian toimikunnan myöntämä aurinkosähköasentajan sertifikaatti. Huomioimme toiveesi ja yhteisösi tarpeet ja löydämme ratkaisut erikoisempiinkin kohteisiin. Käytämme toteutuksessa tunnettujen valmistajien laadukkaita aurinkopaneeleita, laitteita ja komponentteja.

Suunnittelemme ja mitoitamme järjestelmän optimaalisesti siten, että se tuottaa tehokkaimmin, ja että suurin osa aurinkosähköstä saadaan hyödynnettyä kiinteistössäsi. Eri kokoisten järjestelmien hintaa saadaan verrattua laskemalla järjestelmän suhteellinen hinta €/Wp tai €/kWp.

Näin sujuvasti aurinkosähköjärjestelmän toteutus kanssamme etenee 

 1. Kaikki alkaa perusteellisella kartoituksella. Lähtökohtana on asiakkaamme energian käyttö tällä hetkellä sekä tulevaisuuden tarpeiden arviointi. Laadimme kullekin asiakkaalle profiilin energian käyttäjänä. Jotta voimme suunnitella kuhunkin asiakastarpeeseen optimaalisen ratkaisun ja rahoitusmallin, teemme myös arvio- ja suunnittelukäynnin paikan päälle kohteeseen tutustumaan kiinteistöön tai kiinteistöihin.
 2. Hankesuunnittelussa määritämme tulevan aurinkosähkövoimalan koon ja tuotannon sekä laskemme investoinnin kannattavuuden.
 3. Tekninen suunnittelutyö pitää sisällään sähkö-, mekaniikka- ja rakennusteknisen suunnittelun.
 4. Seuraavaksi tehdään aurinkosähkövoimalaan kuuluvat asennukset. Huolellinen suunnittelu ja osaava työnjohto varmistavat jokaisessa vaiheessa toimituslogistiikan onnistumisen.
 5. Voimalan käyttöönotossa tehdään järjestelmän konfigurointi. Tässä vaiheessa saat myös ammattilaisiltamme perusteellisen opastuksen aurinkosähköjärjestelmän käyttöön ja aurinkoenergian tehokkaaseen hyödyntämiseen.
 6. Ylläpito- ja huoltopalvelumme varmistavat sen, että saat nauttia aurinkosähkösijoituksestasi huoletta. Aurinkosähköjärjestelmässä ei ole tyypillisiä kuluvia osia, joten sen ylläpito- ja huoltokustannukset eivät ole korkeat. Asiakkaanamme et kuitenkaan jää yksin, sillä ammattilaisemme pysyvät tukenasi ja pitävät huolen siitä, että järjestelmä toimii koko ajan tehokkaasti.
Aurinkopaneelit katolla.

Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelussa huomioitavia asioita

Paneelikentän sijoitus ja kattoon sopiva kiinnitysjärjestelmä

 • Ilmansuunta ja katon kaltevuus
 • Lappeella olevat esteet kuten IV-putket, piiput, kulkusillat, lumiesteet
 • Mahdolliset varjostukset kuten puut, rakennukset, rakennuksen eri tasot
 • Katon kunto ja materiaali, katon ”ikä”
 • Katon kuormitettavuus
 • Paneelien nostopaikka henkilönostimen tarve

Järjestelmän liitettävyys kiinteistön sähköverkkoon

 • Pää- tai ryhmäkeskus tai muu liitäntäpiste esim. vapaana oleva ryhmäjohto
 • Vapaana olevat sulakelähdöt ja mahdollisuus lisätä niitä 

Invertterin sijoitus

 • Mielellään sisälle tai katokseen
 • Voidaan asentaa ulos, mutta ei auringonpaisteeseen

Aurinkosähkön plussat

 • Parantaa energiatehokkuutta, pienentää sähkölaskua ja ylituotannon voi myydä.
 • Käytännössä päästötöntä energiaa sen jälkeen, kun valmistuksen ja asennuksen hiilijalanjälki on katettu.
 • Vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä ja ostosähköstä.
 • Tärkeä osa tulevaisuuden energiamurrosta: hajautettu, paikallinen uusiutuvan energian tuotanto vähentää siirrosta aiheutuvaa hukkaa sekä siirtoverkon rakentamisen aiheuttamia päästöjä ja kustannuksia. 
 • Paneeleiden tuotantotakuu on yleensä 25 vuotta, ja käyttöikä kymmeniä vuosia.
 • Tuotanto ei aiheuta meluhaittoja.

Aurinkosähkön miinukset

 • Välillisiä ympäristövaikutuksia syntyy aurinkosähköjärjestelmän komponenttien valmistuksessa, materiaalien hankinnassa, logistiikassa ja järjestelmän asennuksessa.
 • Aurinkokennojen valmistuksessa käytetään arvokkaita materiaaleja, joita on rajallisesti.  
 • Aurinkosähköä voidaan tuottaa vain vuorokauden valoisina tunteina.
 • Pohjoisilla alueilla on vuodenajan vaihteluista johtuen suuria tuotannon vaihteluita.

Edistyksellistä energiatehokkuutta laajalla asiantuntemuksella

Edistykselliset energiapalvelumme merkitsevät asiakkaillemme monella alueella älykkäitä, energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä edistäviä ratkaisuja. Autamme lisäämään energiaomavaraisuutta ja parantamaan kiinteistöjen energiatehokkuutta, edistämme liikenteen hiilineutraaliutta rakentamalla sähköautojen latausverkostoja, ylläpidämme energianhallinnassa tarvittavia älyverkkolaitteita ja kehitämme energian varastoinnin palveluja.

Tutustu monipuolisiin energiapalveluihimme

OTA YHTEYTTÄ