Siirry sisältöön

OptiWatti leikkasi Lahden yhteiskoulussa ylilämmityksen

OptiWatti leikkasi Lahden yhteiskoulussa ylilämmityksen

Voimatelin OptiWatti-teknologialla parannettiin koulun energiatehokkuutta ja nostettiin käyttömukavuutta. Älykäs lämmönohjaus toimii historiallisessa koulurakennuksessa erinomaisesti.

Lahden yhteiskoulun historiallisessa, 1898 valmistuneessa museorakennuksessa otettiin OptiWatti-ohjaus käyttöön osana patteriverkoston saneerausprojektia heinäkuussa 2022. Haasteena kaukolämpöverkkoon liitetyssä kiinteistössä oli huomattava ylilämmitys sekä epämukavat, epätasaiset lämpötilat.

Korkea, jopa 24 asteen sisälämpötila pakotti pitämään luokkahuoneissa ikkunat välitunneilla auki, jolloin oppituntien aikana tuli taas entistä kuumempi. Myös oppilaat säätelivät termostaatteja, eikä tasainen sopiva lämpö pysynyt yllä. Loma-aikoinakaan rakennuksen lämmitystä ei pystytty laskemaan käyttötarpeiden mukaisesti.

 

Idea älyohjauksesta löytyi Helsingin kaupungin innoittamana

Joululoman aikaankin lämmitys koulussa paahtoi korkeana, ja paluu arkeen sai tilapalvelupäällikkö Arla Määtän tosissaan ryhtymään etsimään ratkaisua hukkalämmityksen leikkaamiseksi ja toivotun mukavuuslämpötilan takaamiseksi. Lähtölaukaus energiansäästö- ja optimointiratkaisujen selvitystyölle oli loma-ajan jälkeinen havainto korkeasta lämmityslaskusta.

– Joululoman jälkeen tuli kaukolämpölasku, mikä sai hämmästelemään sitä, että silloin kun ei ollut koulua eikä oppilaita, niin koulumme kaukolämpölaskut olivat korkeimmillaan.  Mietin, että kuinka asia voitaisiin kääntää laskusuuntaiseksi ja aloin selvittelemään, millaisia energiaratkaisuja suurempien kaupunkien rakennuksissa on. Helsingin kaupungin energiansäästöhankkeita selvittämällä löytyi sitten OptiWatti.

 

Erinomaiset käyttökokemukset, sopivat lämpötilat ja parantunut viihtyvyys

Vuoden käyttökokemuksen perusteella elokuussa 2023 Määttä voi todeta tyytyväisenä, että älykäs lämmönohjaus toimii historiallisessa koulurakennuksessa erinomaisesti. OptiWattiin asetetut lämpötilat toteutuvat oikein ja kellontarkasti oikea-aikaisesti.

– OptiWatin käyttö on sujunut hyvin. Viihtyvyys on noussut, eikä tilojen käyttäjiltä ole tullut palautetta, että koulussa olisi kylmä. Toteutuneet lämpötilat ovat olleet asetusten mukaisia, ja järjestelmä osaa myös hienosti lukea tilojen lämpökäyttäytymistä. Turha ylilämmitys leikkaantuu ja energiaa säästyy. Olen tosi tyytyväinen, että nykytekniikka tämän mahdollistaa, toteaa Määttä.

– Nykyiset lämpötila-asetukset ovat 20,5 asteen mukavuuslämpötila oppituntien aikoina, sekä 18–19 astetta öisin ja loma-aikoina. Esimerkiksi kun koululla työskentelee siivooja aamulla kello 6 on hyvä, että rakennuksessa on vielä alhaisempi lämpötila fyysiseen työskentelyyn. Jos puolestaan opettaja haluaa tulla loma-aikoina päätteelle työskentelemään, voidaan työtilan lämpötilaa ohjata energiataloudellisesti, niin että ei tarvitse lämmittää koko rakennusta. Näin toimien olemme energiatehokkaita, mutta silti vastaamme käyttäjiemme tarpeisiin entistä tehokkaammin.

 

Ympäristökaupungin keskeisin koulu

Lahden yhteiskoulu on säätiön ylläpitämä yksityinen oppilaitos, jossa toimivat peruskoulun ylemmät luokat, lukio sekä aikuislukio. Kaupungin keskeisin koulu sijaitsee näkyvällä paikalla korttelin päässä Lahden torilta. Kaunis museorakennus on 90-luvun puolivälissä peruskorjattu alkuperäiseen asuunsa kattomaalauksineen ja vanhoine opettajanhuoneen kalusteineen.

Koulun museorakennuksessa on 16 luokkaa, 5 oppilashuollon huonetta sekä opettajanhuone ja oppilaiden työtila. Kiinteistössä on vesikiertoinen lämmitys. Ylemmissä kerroksissa tiloja lämmitetään vesikiertopatterein, pohjakerroksessa puolestaan lattian alla menevin vesikiertoputkin, joiden lämpö jakaantuu pohjakerrokseen lattian alla kulkevien ilmakanavien kautta. Museorakennus kuuluu samaan kaukolämpöverkkoon koulun siipirakennuksen kanssa, joten sen kulutustietoja ei saada eriteltyä.

Vaikka Lahden yhteiskoulun säätiön hallitsema koulu on oma yksikkönsä, jossa tehdään päätökset itsenäisesti, Lahden kaupunki tunnetaan kokonaisuutena ilmastotyön edelläkävijänä. Lahden merkittäviin tunnustuksiin kuuluvat valinta Euroopan ympäristökaupungiksi vuonna 2021 sekä valinta sadan eurooppalaisen hiilineutraalin ja älykkään kaupungin joukkoon vuonna 2022.

Energiankulutuksen pienentäminen esimerkiksi kiinteistöjen hukkalämmitystä tekoälyohjatusti leikkaamalla on erinomainen konkreettinen teko tukemaan kuntien ja yhteisöjen ilmasto- ja kestävyystavoitteiden saavuttamista.

 

Valokuva: Sauli Aaltola/LYK

”OptiWatin käyttö on sujunut hyvin. Viihtyvyys on noussut, eikä tilojen käyttäjiltä ole tullut palautetta, että koulussa olisi kylmä. Toteutuneet lämpötilat ovat olleet asetusten mukaisia, ja järjestelmä osaa myös hienosti lukea tilojen lämpökäyttäytymistä. Turha ylilämmitys leikkaantuu ja energiaa säästyy. Olen tosi tyytyväinen, että nykytekniikka tämän mahdollistaa.”

Arla Määttä, tilapalvelupäällikkö