”Etätyön yleistyminen, monipuoliset kaapelitelevisio- ja viihdepalvelut sekä terveys- ja hyvinvointipalvelut vaativat kapasiteettia, jonka valokuitu mahdollistaa nyt ja vähintään seuraavat 50 vuotta. Noin pitkälle toiminta-ajalle rakennettavat kaapelointi- ja asennustyöt on myös oltava laadukkaita ja hyvällä ammattitaidolla tehtyjä ja siinä Voimatel on onnistunut.”

Jukka Lampinen, verkkopäällikkö
MPY

Voimatel MPY:n luottokumppanina rakentamassa yhä parempia laajakaistayhteyksiä

Voimatel ja MPY rakentavat yhteistyössä yhä nopeampia kiinteitä laajakaistaverkkoja. Parhaillaan on käynnissä nelivuotinen Varkauden projekti, josta nyt on alkamassa kolmas rakentamisvuosi. Vuoden 2017 lopussa saatiin valmiiksi Juvan kaksivuotinen projekti. Miljoonaluokan hankkeet ovat edenneet aikataulussa ja Juvan projekti valmistui jopa hiukan etuajassa. Yhteistyössä on toteutettu jo useita hankkeet vuodesta 2014 lähtien – nopeita tulevaisuuden tietoliikenneyhteyksiä jokaiselle.

Käytännössä ottaen melkein kaikki kiinteistöt Juvalla kuidutettiin ja käyttöönotto hoidettiin Voimatelin toimesta. Yhteensä noin 100 km kaapelia vedettiin maan alle. Samalla Juvan keskustassa asennettiin myös kunnan katuvalokaapeleita ja Järvi-Suomen Energian sähkökaapeleita. Järvi-Suomen Energian osuus tuli mukaan kaivutöiden ollessa jo käynnissä.

– Etätyön yleistyminen, monipuoliset kaapelitelevisio- ja viihdepalvelut sekä terveys- ja hyvinvointipalvelut vaativat kapasiteettia, jonka valokuitu mahdollistaa nyt ja vähintään seuraavat 50 vuotta. Noin pitkälle toiminta-ajalle rakennettavat kaapelointi- ja asennustyöt on myös oltava laadukkaita ja hyvällä ammattitaidolla tehtyjä ja siinä Voimatel on onnistunut, sanoo verkkopäällikkö Jukka Lampinen MPY:ltä.

– Asensimme Juvalla samoihin ojiin, mihin MPY laittoi kuitua, keskijännite ja -pienjännitekaapelia, jotta vältymme turhilta ojien avauksilta tulevaisuudessa uudestaan. Työ tehtiin todella nopealla aikataululla ja MPY:n urakoitsija Voimatel tarttui tähän haasteeseen todella joustavasti. Saimme kaapelit asennettua yhteistyössä hyvin ja projekti onnistui aikatauluhaasteista huolimatta sovitusti, toteaa Järvi-Suomen Energian verkostoinsinööri Jani Siltala.

Voimatelin myyntipäällikkö Veikko Mikkonen kertoo, että Juvan noin 2 vuoden hanke valmistui joulukuussa 2017. Kyseessä oli laaja projekti, johon tuli muutoksia lennossa koko projektin ajan. Aikatauluhaasteista huolimatta yhteiskaapeloinnit suoritettiin onnistuneesti Voimatelin sähkö- ja televerkkojen asiantuntijoiden toimesta.

– Pystyimme reagoimaan nopeasti tulleisiin muutoksiin ja veimme projektia eteenpäin aikataulullisesti jopa etuajassa. Meillä on erittäin hyvät alihankintakumppanit ja koko ketju toimii ”saumattomasti yhteen”, mainitsee Mikkonen syitä onnistumisen takana ja kiittelee samalla kaikkia projektiin osallistuneita.

Varkauden nelivuotisessa projektissa rakennetaan käytännössä katsoen kuituverkko koko Varkauden kaupungin keskustan alueelle. Nyt puolessa välissä projektia on jo rakennettu enemmän verkkoa kuin mitä oli alunperin sovittu.

 – Haasteelliseksi tämän kaupunkirakentamisen kuitenkin tekee se, että uutta verkkoa rakennetaan vanhan verkon sekaan. Uutta verkkoa kaivettaessa pitää saada kaapelit mahtumaan olemassa olevan verkon sekaan. Kaupunkiolosuhteissa on huomioitava katuja auki kaivaessa asukkaat ja liikenne mahdollisimman hyvin, projektivastaava Erkki Heiskanen Voimatelilta valottaa.

Yhdessä MPY:n kanssa on tehty isoja hankkeita aiemminkin jo vuodesta 2014 lähtien. Yhteistyössä on rakennettu laajakaista yhteyksiä Mäntyharjun ja Puumalan kuntien alueille sekä osaan Pieksämäen kaupunkia. Yhteistyö Voimatelin ja MPY:n kesken on sujunut saumattomasti yhteen.

Lampinen painottaa, että tiedon jakaminen ja toimiva viestintä ovat hankkeissa avainasemassa sekä verkon rakentamisen, että asiakasliittymien kytkennöissä. Näin asiat menevät sovitusti ja asiakkaat saavat palvelut käyttöön sovittuna ajankohtana. Voimatelin kanssa on saatu luotua hankkeissa hyvä palaverikäytäntö ja asioista tiedottamisen muodot, jotta jokainen osapuoli on tilanteen tasalla ja hankkeen eteneminen ja myös aikataulu on kaikilla tiedossa.

– Laajakaistahankkeissa tulee rakentamisen edetessä suunnitelmiin vielä loppumetreilläkin muutoksia asiakkaiden tekemien viimehetken liittymätilausten johdosta. Voimatel alihankkijoineen on pystynyt hyvin reagoimaan suunnitelmamuutoksiin ja muutoksista huolimatta on pysytty hyvin aikataulussa, Jukka Lampinen valottaa lisää yhteispelin toimivuutta.

– Lennosta tulleet muutokset on aina pyritty aikatauluttamaan koko projektin aikatauluun. Haluamme olla joustavia ja asiakkaan luottamuksen arvoisia, toteaa Mikkonen.