”Yhteistyö on ollut Voimatelin kanssa hyvin sujuvaa ja vuorovaikutteista. Voimatelin aiempi kokemus sähköverkon ja aurinkosähköjärjestelmien rakentamisesta ovat olleet eduksi myös sähköautojen latauspisteiden rakentamisessa. Tämä on näkynyt hyvänä palvelualttiutena ja työn laatuna.”

Jere Anttalainen, asiantuntija
Savon Voima Oyj

Voimatel mukana sähköautojen latauspisteiden palveluissa

Sähköenergiaa käyttävien autojen määrä kasvaa tulevaisuudessa. Tavoitteena on liikenteen päästöjen puolittaminen vuosien 2005-2030 välillä ja sähköautoilla on keskeinen merkitys tämän tavoitteen saavuttamisessa. Sähköautojen lisääntyminen puolestaan edellyttää sähköautojen latausverkoston toteuttamista.

 

– Olemme laajentaneetkin sähköverkkotoiminnan palvelutarjontaamme sähköautojen latauspisteiden toimitus- ja asennuspalveluihin. Voimme toimittaa sähköautojen latauspisteitä ns. avaimet käteen palveluna. Palvelu kattaa suunnittelun, rakentamisen ja käyttöönoton, mainitsee Voimatelin palvelu- ja tuotantopäällikkö Harri Smolander.

Sähköautojen latauspisteiden sähköistämispalvelun ensimmäiset askeleet on otettu viime syksyn aikana, kun Savon Voima valitsi Voimatelin kumppanikseen toteuttamaan sähköautojen latauspisteitä.

– Olemme suunnitelleet, rakentaneet ja käyttöönottaneet Lapinlahdella Matin ja Liisan asemalle pika- ja asiointi latausasemat, Rautalammin Kunnantalolle myös pika- ja asiointilatausasemat sekä Tahkovuorelle Piazzaan asiointilatausaseman, joka on varustettu 55” näytöllä. Toteutimme myös kaksi asiointilatausasemaa Savon Voiman pääkonttorin eteen ja yhden kohteen Leppävirran Vesileppikseen. Toteuttamiemme pikalatausasemien tehot ovat 50 kilowattia ja asiointilatausasemien tehot vastaavasti ovat olleet 22 kilowattia, luettelee Voimatelin jakeluverkkoasentaja Arto Paavilainen latauspisteiden rakennuskohteita.

Savon Voima haluaa ennakoida tulevaa ja tukea sähköautoilun kasvua Suomessa sekä luoda edellytyksiä vähäpäästöisen liikenteen kehittymiselle. Tämän vuoden aikana rakennettavat latauspisteet mahdollistavat liikkumisen koko maakunnan alueella.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme energiatehokkaita tuotteita ja palveluita, pitäen samalla fokuksen uusiutuvassa energiassa sekä ympäristössä, kertoo Savon Voiman asiantuntija Jere Anttalainen.

– Julkisten latauspisteiden lisäksi laajennamme palveluvalikoimaamme tarjoamalla sähköautojen latauspisteitä myös kotitalouksille, taloyhtiöille, yrityksille ja yhteisöille. Edelläkävijäyrityksillä on mahdollisuus tulla kumppaniksemme latauspisteiden rakentamisessa, Anttalainen lisää.

Anttalainen kertoo yhteistyön sujuneen meidän kanssamme hyvin.

– Yhteistyö on ollut Voimatelin kanssa hyvin sujuvaa ja vuorovaikutteista. Voimatelin aiempi kokemus sähköverkon ja aurinkosähköjärjestelmien rakentamisesta ovat olleet eduksi myös sähköautojen latauspisteiden rakentamisessa. Tämä on näkynyt hyvänä palvelualttiutena ja työn laatuna, Jere Anttalainen kiittelee.

Voimatelilla panostetaan älykkään sähköverkon palveluiden eteenpäin viemiseen ja sähköautojen latauspisteiden sähköistämisen lisäksi painopiste on kohdistunut tällä hetkellä aurinkoenergia-, kysyntäjousto- ja energian varastointipalvelujen kehittämiseen.