Siirry sisältöön

Käytännössä työt opitaan pitkälti työn kautta

PAULA
TIETOLIIKENNEASENTAJA

 

Pitkän uran tietoliikenneasentajana eri yhtiöiden palveluksessa tehnyt Paula siirtyi nykyiseen tehtäväänsä Voimatelin runko- ja liityntäverkkopalveluiden laajennuttua Oulun ja Kempeleen alueelle vuonna 2010. Työ on kehittynyt ja kehittänyt osaamista jatkuvasti. Laitetyypit ja kytkinmallit vaihtuvat nopeaan tahtiin, ja muutoksiin perehtyminen ja opiskelu pitävät homman hanskassa ja työn mielenkiintoisena.

”Tietoliikenneasentajan työssä pitää olla tietoa ja kokemusta, sillä käytännössä työt opitaan pitkälti työn kautta. Koulussa opitaan perusteet, mutta varsinainen työ, mitä se oikeasti on, kuinka sitä tehdään, mitä kaikkea siihen sisältyy ja mitä laitteita ja tekniikkaa on, se pitää työn parissa oppia”, kertoo Paula.

”Nykyisessä työssä aloitin talokytkinprojekteista, eli asensin nettikytkimiä rivi- ja kerrostaloyhtiöihin ja keskuksiin sekä tein Ethernet-huoltokäyntejä asiakkaille, jos netin toiminnassa oli vikaa. Verkon runkohan on kuitua, ja kytkimestä eteenpäin Ethernet-verkko, jota kautta asiakas käyttää nettiä.”

”Myös kaapeli-tv-asennuksia olen tehnyt viime aikoihin asti niin uusiin kuin vanhoihin taloyhtiöihin. Työ pitää sisällään vahvistimien asennuksia ja säätöä ja rasiatason mittauksia. Lisäksi työhön kuuluu laiteviankorjauksia taloyhtiöissä ja keskuksissa. Korjattavia vikoja voi esiintyä niin kuituverkossa, itse laitteessa tai jossain laitteen osassa.”

”Viime aikoina olen ollut enimmäkseen laiteasennuksissa aluejakamoissa, keskuksissa ja operaattorien tukiasemilla. Työhön kuuluu myös paljon yhteyden kääntöä vanhasta laitteesta uuteen, eli kun tulee uusi laite tai kytkin, käännetään entisestä yhteydet uuteen ja vanha puretaan pois. Nämä työt vaativat etukäteisvalmisteluja laitetiloissa sekä suunnittelun, asennuksen että uusien kytkentöjen osalta.”

”Olen viihtynyt Voimatelilla hyvin. Parasta omassa työssäni on se, että saa itse suunnitella työpäivänsä huomioiden sen, että laitetöillä on toki määräpäivät. Työ on itsenäistä, mutta myös apua saa kysyttäessä sekä omasta että muista tiimeistä puolin ja toisin. Tietoliikenneasentajille riittää töitä hyvin, tämä vinkiksi alaa harkitseville.”