Siirry sisältöön

KPY:n katsaus tilikaudesta 2023: Voimatelin operatiivinen kannattavuus kääntyi selkeästi positiiviseksi

  • Liikevaihto oli 145,8 (125,0) miljoonaa euroa.
  • Käyttökate oli 2,4 (-0,3) miljoonaa euroa.
  • Liiketulos oli -3,2 (-3,4) miljoonaa euroa.
  • Liiketulos ilman yritysjärjestelyiden myyntivoittoja/-tappioita sekä omaisuuden kertaluonteisia arvonalennuksia oli 1,7 (-3,4) miljoonaa euroa.

Voimatel-konsernin liiketulos oli -3,2 (-3,4) miljoonaa euroa. Voimatel-konsernin liiketulos ilman yritysjärjestelyihin liittyviä myyntivoittoja/-tappioita sekä omaisuuden arvonalennuksia oli 1,7 (-3,4) miljoonaa euroa. Voimatelin operatiivinen kannattavuus kääntyikin selkeästi positiiviseksi, mutta sähköverkkoliiketoimintaan liittyvät kirjaukset sekä yhtiön omaisuuden arvonalennukset painoivat vielä vuoden 2023 liiketuloksen tappiolliseksi.

Kannattavuuden parantamiseksi vuonna 2022 aloitetut tervehdyttämistoimenpiteet sekä volyymin kasvu ovat vieneet yhtiötä oikeaan suuntaan. Sähköverkkoliiketoiminnan kannattavuuteen kohdistui edelleen haasteita, joskin se oli selkeästi edellistä vuotta parempi. Ilman yritysjärjestelyiden myyntivoittoja/-tappioita sekä omaisuuden kertaluonteisia arvonalennuksia sähköverkkoliiketoiminnan liiketulos oli -1,0 (-4,0) miljoonaa euroa, tietoverkkoliiketoiminnan liiketulos 3,0 (1,5) miljoonaa euroa ja Optiwatti-liiketoiminnan liiketulos 0,2 (-0,2) miljoonaa euroa. Loppuosa liiketuloksesta eli -0,5 (-0,7) miljoonaa euroa koostuu Voimatel-konsernin yhteisistä kuluista, joita ei ole kohdistettu liiketoiminnoille.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi katsauskauden jälkeen 23.2.2024 verkonrakennus- ja infrapalveluyritys Elvera Oy:n ja sähkö- ja tietoverkkoyritys Voimatelin sopimuksen Voimatel Oy:n sähköliiketoimintaa koskevasta liiketoimintakaupasta. Kauppa vahvistettiin 28.3.2024. Voimatelin sähköliiketoiminta siirtyi Elveralle 1.4.2024.

”Voimatelin tuloksen kehityksen suuntaan voidaan olla tyytyväisiä. Katsauskaudella yhtiö on parantanut operatiivista kuntoaan. Tietoverkkoliiketoiminnan osalta yhtiö on suoriutunut tilikaudella 2023 odotusten mukaisesti ja pitkään kannattavan toiminnan kannattavuus on edelleen vahvistunut.  Voimatelin kannattavuushaasteet ovat jo useamman vuoden ajan kohdistuneet sähköverkkoliiketoimintaan, joka siirtyi liiketoimintakaupalla Voimatelilta Elveralle. Näkemyksemme mukaan kauppa vahvistaa Voimatelin omistaja-arvoa ja lisäksi tarjoaa sähköverkkoliiketoiminnalle   hyvät tulevaisuuden edellytykset. Voimatelin tietoverkkoliiketoiminta tarjoaa meille mahdollisuuksia kiinnostavassa markkinassa. Sitoudumme yhtiön kehittämiseen ja kannattavuuden parantamiseen keskeisenä osana Momentum-portfoliotamme”, Voimatelin hallituksen puheenjohtaja ja KPY-konsernin toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen kommentoi.

Vuoden 2024 odotetaan olevan kannattava tietoverkkoliiketoimintaan keskittyvälle Voimatelille. Voimatelin alkuvuoden tuloskuntoa heikentää kuitenkin sähköverkkoliiketoiminta ennen liiketoiminnan siirtymistä Elveralle. Voimatel keskittyy liiketoiminnan kannattavuuden vahvistamiseen.

Katso koko KPY-konsernin vuosikatsaus 2023.