Siirry sisältöön

Voimatel rakentaa aurinkosähkövoimalaa Kuopion Konepajalle

Kuvassa Voimatelin projektipäällikkö Jarno Strengell, Kuopion Konepajan toimitusjohtaja Jukka Finne ja myyntijohtaja Ilkka Finne sekä Voimatelin energia-asiantuntija Andreas Rannanpää.

Kuopion Konepajan tuotantohallin katolle on rakentumassa voimatelilaisten voimin suuremman kokoluokan aurinkosähkövoimala. Aurinkopaneeleita voimalaan kuuluu 342 kappaletta, ja sen kokonaisteho 136,8 kWp. Tällä kokonaisuudella tuotettavalla aurinkosähköllä on jatkossa tarkoitus kattaa osa yrityksen sähköenergian tarpeesta.

”Haluamme katsoa tulevaisuuteen ja toimia vastuullisesti. Ympäristö- ja vastuullisuusasioiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa, ja aiheesta nousee yhä useammin kysymyksiä jo tällä hetkellä asiakkailtamme”, kertoo Kuopion Konepajan toimitusjohtaja Jukka Finne.

Kuopion Konepaja on perheyritys, joka tuottaa pinnoitus- ja koneistuspalveluja, joilla uusista osista saadaan pitkäikäisempiä ja vanhoista uudenveroisia. Yrityksen asiakkaita ovat useat eri teollisuuden alojen yritykset.

Lakisääteiset velvoitteet, esimerkiksi kierrättämiseen liittyen, ovat Kuopion Konepajalla luonnollisesti mallillaan, ja yrityksessä painotetaan muutenkin vihreitä valintoja. Toimitilassa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa, ja tuotantohalli lämpiää ja tarvittaessa viilennetään maalämmöllä. Uusi aurinkosähköjärjestelmä täydentää hienosti moderneja energiaratkaisuja, joita kelpaa nostaa esiin asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

”On ollut hienoa päästä suunnittelemaan tämän kokoista voimalaa, ja olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Kuopion Konepajan kanssa. Kaiken kaikkiaan mahtava ja rikastuttava kokemus”, toteaa Voimatelin energia-asiantuntija Andreas Rannanpää.

Päätös ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi oli Kuopion Konepajan toimitusjohtajan mukaan monen asian summa, johon vaikuttivat osaltaan niin ympäristöarvot kuin järjestelmän taloudellisuus. Asiat kulkevat käsi kädessä, eikä säästö tulevissa energialaskuissa ollut ainoa ratkaiseva tekijä.    

”Voimatelin valinta aurinkosähköjärjestelmämme toimittajaksi oli meille luonnollinen prosessi. Asiat käytiin asiantuntijan kanssa avoimesti läpi, ja kaikki viestintä Voimatelin suunnalta oli selkeää”, Finne kiittelee.

Aurinkopaneelien asennukset tuotantohallin katolle aloitettiin toukokuun lopulla, ja aurinkosähköjärjestelmä on käyttövalmis kesän lopulla. Kuopion Konepajan aurinkovoimalan vuosituotoksi arvioidaan noin 110 000 kWh.