Tarinoita saaristoista tuntureille ja maaseudulta metropoleihin

Timo Vainio
Mobiiliasentaja

”Työ on tosi vaihtelevaa. Miellä on työvälineet kunnossa ja saadaan kaikki tarvittavat suojatyövälineet, mitä vähänkään tarvitaan. Voimatelilla korostetaan paljon työturvallisuutta”, sanoo Timo Vainio. Timo valoittaa lisää mobiiliasentajan työpäivää oheisella videolla.

Lauri Leppänen
Tietoliikenneasentaja

Tietoliikenneasentajana Vantaan johtoverkossa toimivalla Lauri Leppäsellä on kertynyt kokemusta alasta jo huimat 45 vuotta. Lauri kertoo mietteitään työurasta ja alasta. Lue lisää

LAURI LEPPÄNEN
TIETOLIIKENNEASENTAJA

– Työurani alkoi 7.1.1974 Helsingin Puhelinyhdistys Oyj:ssä (nykyinen Elisa Oyj) Sörkän toimistossa. Aloitin siellä ykköspiirissä ja tein raskaassa linjaryhmässä töitä tasan 10 vuotta, kunnes vuonna 84 siirryin jatkajan hommiin Helsinkiin. Helsingin kadut tulivat nopeasti tutuiksi ja tulihan sitä koluttua läpi niin eduskuntatalo, kuin presidentinlinnakin. Muutama vuosi sitten aloitin työt täällä Voimatelillä.

– Työnkuvaani kuuluu esimerkiksi kaapelien maastoon vetämistä, jatkamista ja päättämistä sekä jakokaappien siirtämistä ja asentamista. Ja pylväisiin noustaan kuin apinat, vaikka ikää on tullut ihan kohtalaisesti. Lauri nauraa. 64 vuotta tulee elokuussa täyteen. Lääkäri antoi luvan jatkaa hommia vielä ainakin vuoden, että hyvässä kunnossa on pysytty. Tavoite on tehdä töitä ainakin 65 vuotiaaksi, jolloin työvuosia tulisi kertyneeksi ennätykselliset 46,5 vuotta

Ala on muuttunut Laurin mukaan totaalisesti hänen työuransa aikana. Teknologia on muuttunut paljon ja monet työt ovat sitä myötä helpottuneet. Esimerkiksi ilmaverkkojen asennuksen ja purun tekee maanrakennusliikkeet koneilla, kun ennen kaapelit piti asentaa ja tiputtaa pylväistä alas itse. Kiire on lisääntynyt, mutta työturvallisuus on parantunut paljon vuosien varrella.

– Työ on kyllä antoisaa, koska hommat saa tehdä itsenäisesti. Työkavereista minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa, aina on ollut hyvä porukka. Myös työnjohtajat ovat olleet hyviä, missä firmassa tahansa työskentelinkin. Kaiken kaikkiaan on kyllä työurasta positiivinen olo ja odotan mielenkiinnolla jaksaako sitä tehdä töitä 65 vuotiaaksi asti. Ja jos pysyy eläkepäivät näin hyvässä kunnossa, niin tosi kiva.

Lauri kertoo asenteekseen, että pienellä huumorin pilkkeellä pääsee pitkälle, mikä on selvästi kantanut hänellä varsin hyvin. Me Voimatelillä toivotamme hänelle antoisia työhetkiä ja monia terveitä vuosia lisää!

Piia Jaara
Tiimipäällikkö

"Työt eivät ole vain yksittäisen henkilön tai tiimin töitä vaan koetaan, että ne ovat kaikkien töitä. Tällä toimintatavalla päästään asiakkaiden asettamiin tavoitteisiin, saadaan sopimuksille jatkoa ja ihmisille riittää töitä myös tulevaisuudessa", kertoo Piia Jaara Kempeleestä. Lue lisää

PIIA JAARA
TIIMIPÄÄLLIKKÖ

– Vastaan laiterakentamisen ja liittymätoimittamisen onnistuneesta hoitamisesta Pohjois-Suomen alueella. Tässä minua auttaa reilu 10 ammattitaitoista asentajaa ja tehokas työnohjaaja. Hoidan mm. laskutusta ja autan asentajia ongelmatilanteissa, Piia Jaara kertoo.

– Alun alkaen olin Oulun puhelimella internetpalveluiden myynnissä. Se oli sitä aikaa, jolloin ensimmäiset laajakaistayhteydet tulivat myyntiin. Työurani aikana olen tehnyt mm. tilaustenkäsittelyä, liittymien operointia sekä yhteyksien reititystä. Silloin, kun yritysjärjestelyiden kautta siirryin DNA:lta Voimatelille, toimin verkkorekisterissä yhteyssuunnittelijana. Olen työskennellyt Voimatelilla myös liittymätoimittamisen tiimivastaavana ja nykyään toimin Kempeleen kenttäpalveluiden tiimipäällikkönä, hän valottaa työtaustaansa.

Piia arvostaa työssään tietynlaista vapautta tehdä töitä. Hänellä on työrauha tehdä asioita ja päätöksentekokykyyn luotetaan. Työporukan yhteishenki on mainio ja kaveria autetaan yli tiimirajojen hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi.

– Tiimissä ja yleisesti ottaen koko toimipisteellä on hyvä yhteishenki. Työt eivät ole vain yksittäisen henkilön tai tiimin töitä vaan koetaan että ne ovat kaikkien töitä. Tällä toimintatavalla päästään asiakkaiden asettamiin tavoitteisiin, saadaan sopimuksille jatkoa ja ihmisille riittää töitä myös tulevaisuudessa.

– Tosiasiahan on, että ihmiset tekevät työpaikan. Vaihtuvuus meidän tiimissä on ollut vähäistä eli tästä päätellen työpaikasta on tykätty. Asentajilla ja esimiehillä on molemminpuolinen luottamus, että asiat hoidetaan oikealla tavalla.

Piia on työskennellyt Voimatelilla kohta kymmenen vuotta. Toki työskentely miesvaltaisella urakointialalla vaatii tietynlaista luonnetta.

– Olen jo lapsena poikien kanssa leikkinyt pikkuautoilla ja muovisotilailla sekä pyssyleikkejä pitkin metsiä, joten itselleni on luontevaa toimia miesten kanssa. Vapaa-ajallakin teen ”miesten” töitä; sahaan ja pilkon polttopuita enkä ole mikään ”kynsien viilaaja”. Miesten kanssa huumori on hieman erilaista ja jutut lentää, mutta se on meillä ihan normaalia. Mielestäni miehet ovat suoria ja reiluja työkavereita. Alalle kaivataan kyllä sellaisia naisia, jotka tulevat erilaisten ihmisten kanssa toimeen ja ovat hurtilla huumorilla varustettuja.

Keskeiseksi tavoitteekseen Piia kertoo töiden hoitamisen siten, että töitä riittää jatkossakin kaikille. Hän painottaa, että on tärkeää hoitaa laskutus oikein ja varmistaa, että asentajat hoitavat asiat sovitusti. Näin ansaitaan asiakkaan luottamus.

– Hyvää vastapainoa varsinaiselle työlle antaa lapsen juniorisalibandyjoukkueen joukkueenjohtajana toimiminen, joka saa välillä ajatukset muualle. Kaiken a ja o joukkueharrastuksissa on erilaisten ihmisten kanssa toimeen tuleminen ja tämä samahan pätee myös työyhteisöön.

Luukas Kosunen
TET-harjoittelija, Kuopion Hatsalan klassillinen koulu, 9. luokka

Oman osaamisen kartoittaminen sekä ideat tulevaisuuden suunnitelmista että työelämätuntemuksen parantaminen ovat ajankohtaisia asioita nuorille jo yläasteelta lähtien. Onkin tärkeää olla mukana tukemassa nuorten työelämään tutustumista.Lue Luukaksen kokemuksia TET-harjoittelusta. Lue lisää

Oman osaamisen kartoittaminen sekä ideat tulevaisuuden suunnitelmista että työelämätuntemuksen parantaminen ovat ajankohtaisia asioita nuorille jo yläasteelta lähtien. Onkin tärkeää olla mukana tukemassa ja edistämässä nuorten työelämään tutustumisen mahdollisuuksia.

Kuopion Hatsalan klassillisen koulun 9. luokkalainen Luukas Kosunen oli kahden viikon TET-harjoittelujaksolla Voimatelin Kehitys ja laatu -yksikössä. Hän tutustui useisiin toimistotehtäviin, joihin kuului mm. tuotannonohjausjärjestelmäämme liittyviä tietojen koonti-, listaus- ja päivitystehtäviä sekä hän toimi ICT-osastomme apuna tietojen ylläpitoon liittyvissä tehtävissä. Tehtävien myötä Luukas tutustui moniin toimisto-ohjelmistoihin sekä Voimatelissa käytössä oleviin järjestelmiin.

– Olen saanut harjoittelun myötä varmuutta tietokoneen ja ohjelmien käyttöön sekä oppinut ihan uusia ohjelmiakin. Olen ollut mukana sekä sisäisissä että asiakaspalavereissa ja tiedän nyt pääpiirteissään, mitä palavereissa tapahtuu. On ollut todella kiva oppia uutta ja tämä onkin ollut mukavaa vaihtelua koulunkäynnille, Luukas kertoo.

– Luukas oli todella suurena apuna meille ja hänen ahkeran työskentelyn ansiosta saimme monta asiaa hoidettua sujuvasti eteenpäin. Hienoa, kun pystymme tarjoamaan positiivisia työelämäkokemuksia jo nuorten työelämään tutustumisen alkuvaiheessa, mainitsee Voimatelin kehityspäällikkö Henna Lankinen.

Tästä hyvä jatkaa opiskelua koulunpenkillä monta kokemusta rikkaampana. Kukapa tietää – jonain päivänä Luukas saattaa olla tuleva voimatelilainen.

 

 

 

Arto Paavilainen
Jakeluverkkoasentaja

"Jakeluverkkoasentajan työ on erittäin monipuolista tiimityötä. Meillä on erittäin hyvä porukka täällä ja haastavimmistakin työkohteista selvitään hyvien työkavereiden avulla ", kertoo Arto Paavilainen. Lisää Arton kokemuksia työstään oheisessa videossa.

Arto K. Salmela
Projektipäällikkö

"Arvostan sitä, että saa päättää tietyistä asioista itsenäisesti, mutta tarvittaessa saa tukea päätöksen tekoon. Saan olla mukana mahtavassa työyhteisössä, jossa on mukava tulla aamulla töihin", kertoo projektipäällikkönä Oulun mobiilitiimissä työskentelevä Arto K. Salmela. Lue lisää

ARTO K. SALMELA
PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ

Arto K. Salmela tunnetaan Voimatelissa paremmin nimellä Arttu ja hän toimii projektipäällikkönä Oulun mobiilitiimissä. Monipuolisen työkokemuksen omaavan Arton tiimiin kuuluu suoria alaisia reilut 20 henkilöä. Tiimi on henkilömäärältään yksi isoimmista Voimatelin tiimeistä.

– Projektipäällikkönä minun tehtävä on tuottaa onnistumisen kokemuksia asentajille, hankkia omalla tietotaidolla työtilauksia ja jatkuvuutta toiminnalle sekä tukea ongelmatilanteissa. Varmistan, että puitteet ovat kunnossa, jotta asentajat pääsevät tekemään omaa työtään, Arto tiivistää omaa työnkuvaansa. On hienoa olla mukana rakentamassa Suomeen ja suomalaisille loppukäyttäjille laadukkaita tietoliikenneverkkoja.

– Arvostan sitä, että saa päättää tietyistä asioista itsenäisesti, mutta tarvittaessa saa tukea päätöksen tekoon. Saan olla mukana mahtavassa työyhteisössä, jossa on mukava tulla aamulla töihin.

Voimatelilla on mahdollisuuksia edetä työuralla, jos itsellä on aito halu kehittyä tai vaikkapa vaihtaa työhönottopistettä. Arto mainitsee, että täältä löytyy sopivasti joustavuutta kuitenkaan yhteisistä pelisäännöistä tinkimättä.

– Kyllä meillä on vahva yhdessä tekemisen ilmapiiri ja sopivasti yrittäjähenkisyyttä, vaikka olemmekin jo Suomen mittakaavassa iso valtakunnallinen yritys. Kaikilla on aito halu hoitaa ja auttaa toisia omissa työtehtävissään. Myös omiin työtehtäviin tai sen sisältöön voi jonkin verran vaikuttaa toimenkuvasta riippuen.

– Ilokseni olen saanut todeta, että itsellenikin on tullut vastuuta vuosi vuodelta enemmän. Olen saanut olla yhä enemmän aktiivisesti mukana asiakkaidemme sopimuksiin liittyvissä asioissa kuten hinnoitteluissa. Olen osallistunut tiiviisti yrityksemme sisäisiin kehityshankkeisiin sekä ollut mukana isoissa valtakunnallisissa asiakkaisiin liittyvissä kehitysprojekteissa, Arto sanoo.

Arto kannustaa jokaista tarttumaan rohkeasti työhön, vaikka se olisi vähän oudompaankin. Jos tulee virheitä, niin sitten niitä tulee. Seuraavalla kerralla muistaa paremmin.

– Se, joka ei tee virheitä niin ei tee kyllä muutakaan. On se päivä huomennakin, Arto kertoo motoikseen. Hyvä yhteishenki on kaiken lähtökohta ja työturvallisuudesta ei tingitä missään tilanteessa.

– Mikäpä tässä on työskennellessä, kun tiimistäni löytyy mahtavia persoonia, sopivasti huumoria, mutta kuitenkin erittäin motivoitunut ja sitoutunut porukka. Näen tärkeänä, että tiimiläisilläni on rohkeutta tarttua työhön kuin työhön. Tarvittaessa löytyy ongelmien ratkaisukykyä, joka onkin täällä pohjoisessa tärkeä taito, Arto kertoo oman porukkansa vahvuuksia.

Kurkkaus mobiiliasentajan työpäivään

Millaisena mobiiliasentajan työ koetaan Voimatelilla? Katso lyhyt video.

Tuomo Ranta-Eskola
Jakeluverkkoasentaja

”Hyvää työtä tehnyt pitkään Voimatelissä. Vastuuntuntoinen, ammattitaitoinen asentaja, joka ottaa huomioon, auttaa ja neuvoo toisia asentajia.” Näillä sanoilla työtoverit ovat kuvanneet Porissa työskentelevää jakeluverkkoasentaja Tuomo Ranta-Eskolaa. Lue lisää

TUOMO RANTA-ESKOLA
JAKELUVERKKOASENTAJA

Tällä hetkellä toimin Porissa ja hoidan pääsääntöisesti asiakkaan käyttö- ja kunnossapitotehtäviä sekä viankorjausta. Reissuhommia on tullut aikoinaan tehtyä enemmän, mutta nykyään niitä on harvakseltaan. Voimatelilla olen ollut vuodesta 2011 lähtien, mutta verkonrakennushommista on jo noin 15 vuoden kokemus.

Työkokemusta Tuomo Ranta-Eskolalle on pitkän työuran aikana kertynyt kaikenlaisista jakeluverkkoasentajan tehtävistä.

–   Laaja työkokemushan se taisi olla kimmoke siihen, että noissa viankorjaushommissa nyt olen. Sähkö Porin tiimiläisten kanssa tuurataan myös toisia ristiin. Kun tuuraamme toisiamme, niin tehtäviin tulee mukavaa vaihtelua.

–  Parasta työssä on, kun vastuuta annetaan ja saa hoitaa hommat itsenäisesti. Sehän onnistuu vain siten, että luottamusta on, Tuomo kertoilee työn hyviä puolia. Hommat hoidetaan ja muuten tulee ottaa rennosti huolehtimatta turhista, Tuomo kertoo elämänviisauksiaan ja samalla lisää, että pitäähän sitä huumoria myös elämässä olla.

Kalastusta ja Lapin matkailua harrastava Tuomo pitää Voimatelia hyvänä työnantajana ja kertoo tiedon kulkevan yrityksessä aina hänelle työmaan reunalle saakka.

–  Kyllä tietoa tulee, kun tuo kännykän sähköpostikin aina piippailee, hän naurahtaa. Olen tykännyt hommasta ja tehtävät ovat sellaisia, mitä tykkään tehdä. Ja ei työnantaja niin kamalia töitä ole vielä määrännyt, mitä en olisi halunnut tehdä, hän nauraa.

 

Kalle Tiiro
Mobiiliasentaja

Mobiiliasentajana Kempeleellä työskentelevä Kalle Tiiro kertoili reilun kahden vuoden työkokemuksella mietteitään, miltä työt Voimatelilla maistuvat. Lue lisää

KALLE TIIRO
MOBIILIASENTAJA

– Kaikki lähti siitä, kun Voimatel haki kesämiehiä mobiiliasentajapuolelle mastohommiin. Ei sitä heti tiennyt, miten työskentely korkeissa paikoissa alkaa sujua, mutta pääsin kokeilemaan ja vissiin hyvinhän tuo on sujunut, kun olen saanut jatkaa tähänkin asti. Ensin sai vähän kenkää oven rakoon ja sitten pääsi siitä hyvin firmaan sisälle. Sieltä asti sitä sitten on touhuttu menemään; pari kesää kesämiehenä ja vakituisessa paikassa vähän yli pari vuotta vuotta, Kalle Tiiro kertoo.

– Lisää vastuuta on tullut työkokemuksen myötä. Ensin olin muiden kaverina, tein yksinkertaisia hommia ja itse laitteiden kytkemiseen en päässyt osallistumaan. Ajan myötä niitä tehtäviä oppi itsekin tekemään.

Korealaista itsepuolustuslajia Hapkidoa harrastavan Kallen tehtäviin kuuluu mm. tukiasemien päivitystyöt eli 4G verkon rakennus. Työskentelypaikasta avautuvat mahtavat näkymät – korkein masto, johon Kalle on kiivennyt, on ollut 140m korkea ja normaalipäivänäkin kiivetään 50-90 metriin.

– Mastoista viedään vanhaa kalustoa pois ja tuodaan uutta tilalle; esimerkiksi puretaan vanhat antennit pois ja viedään uudet sekä puretaan radioita ja laitetaan nykyaikaiset radiot tilalle. Näin ihmisillä sitten data kulkee vähän vikkelämmin. Myös viankorjaushommaa tulee tehtyä.

– Olen miettinyt tämän siltä kantilta, että tämä on tärkeää työtä, jotta ihmisillä toimii matkapuhelimet sekä mobiililaitteet ja he pystyvät olemaan yhteydessä toisiinsa. Me mahdollistetaan se. Jos kännykät eivät toimisikaan esimerkiksi hätätilanteissä, niin ei olisi hyvä juttu. Tärkeää työtä tehdään.

Kempeleen mobiilitiimissä työskentelee toistakymmentä henkeä. Kalle mainitsee, että heillä on loistava työporukka ja tiimi Kempeleessä.

– Porukka on erityisen yhteen toimiva ja kaikkien kesken rento meininki. Tiimi on varustettu hurtilla huumorilla ja kyllä sitten jututkin välillä ovat sen mukaisia! Jos joitakin kärhämiä on ollut, niin hyvin ollaan saatu tiimin kanssa sovittua. Jos pipo on liian kireällä, niin sillä ei pääse pitkälle, hän kertoo pilke silmäkulmassa. Ulkotyönä tämä on loistavaa – lämpimänä kesäpäivänä kyllä kelpaa mastosta maisemia ihailla!